Кметове искат проверка на фирми на активисти на ГЕРБ

Кметове искат проверка на фирми на активисти на ГЕРБ | StandartNews.com

Атаката е инициирана от кмета на Петрич, за да отклони вниманието от себе си, коментира депутатът Димитър Танев

Да се провери дейността на фирми на активисти на ГЕРБ в Петрич и правомерно ли са получили европейски субсидии. Това поиска Сдружението на кметовете в южната община с отворено писмо до премиера, председателя на НС, омбудсмана и Комисията за борба с корупцията. Според управниците по съмнителен начин са въпросните дружества са получили около един милион лева - 931 959 лв. субсидии. Те са за пасища и мери по различни схеми. Поискани са били около 1 017 713 лв. за 2013 и 2014 г. от пет фирми на известни петрички политици от партия ГЕРБ, сред тях е и Венцислав Танев - син на петричкия депутат от ГЕРБ Димитър Танев, и Велко Велев от същата партия. Това се случва на фона на напрежението сред фермерите в страната и стачната готовност, която те обявиха заради проблеми с получаването на субсидиите и предоставянето им на пасища и мери от общинския и държавния поземлен фонд, пишат 35-те кметове, които са част от сдружението. Тяхната справка сочи, че фирма „Мила Стил" ООД от искана сума 136 136 лв. е получила 131 316 лв. Съдружници в нея са Венцислав Танев, Димитър Митушев и Веселин Бисерински. Бисерински е общински съветник от ГЕРБ, а Митушев е в общинското ръководство на партията. Фирмата е наела 330,11 ха постоянно затревени площи (ливади за косене) постоянни пасища и мери с договор за аренда в землището на с. Беласица и с. Скрът. Кметовете смятат, че това не е вярно, тъй като посочените парцели се намират на територията на Природен парк „Беласица" и не може да се предоставят с договори. Да се провери кога и как са поддържани, настояват те.

Друга фирма – „Ипсилон"ООД, от искана за същия период (2013 и 2014 г) сума 571 074 лв. е получила 561 436 лева. Съдружници в нея отново са Венцислав Танев, Веселин Бисерински и Димитър Митушев. Тя е наела хиляди декари земя от държавния поземлен фонд в планина Беласица с помощта на проведени търгове за предоставяне на земи от държавния поземлен фонд от Областна дирекция „Земеделие" – Благоевград, все по време на управлението на ГЕРБ. Фирма „Сигма" ЕООД е получила за кампания 2013 година от поискани 105 380 лева 86 960 лева, за кампания 2014 година е получила 67 300 лева за 138,12 хектара пасища в землището на санданското с. Голешово. Отделно същата фирма има регистрирани говеда, къде се намира животновъдният им обект, питат кметове. Съдружници в тази фирма са Бисерински, Митушев и Николай Стоянов, който също е от общинското ръководство на ГЕРБ. Фирма „Айко Петрич" ООД за кампания 2013 година е получила 24 673 лв, за кампания 2014 година - 60 274 лева за 196 броя парцели на площ 85,53 хектара в землището на с. Горна Брезница, община Кресна. В нея съдружници са Митушев и Бисерински. Фирма „Петра БГ" ЕООД на Велко Велев за 2013 г. е получила от евросубсидии 23 650 лв., а за 2014 г. - 25 686 лева, като е собственикът е наел от държавния поземлен фонд нива в землището на санданското с. Дамяница с площ 24,15 хектара, която би трябвало да бъде засята с пшеница.

„Посочените лица са получили тлъсти евросубсидии, не са животновъди, а дали се грижат за наетите площи за пасища, може и трябва да се провери. Получават безпроблемно евросубсидии под чадъра на политиците", твърдят управниците в Петрич.

„Това писмо е подготвено от кмета на община Петрич Вельо Илиев и дясната му ръка Туфчо Сандъкчиев. Целта им е да отклонят вниманието от дейността на градоначалника, срещу който има протести. Синът ми е пълнолетен и отговаря за действията си. Убеден съм, че не е нарушил закона. Става въпрос за пасища в най-високата част на Беласица, които трябва да се поддържат чрез косене, тъй като там не пашуват животни. Европейският съюз плаща за тяхното поддържане, но е много трудно и затова почти никой не се наема. И в момента има обявени търгове за такава дейност, но няма кандидати", коментира петричкият депутат Димитър Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай