Кметове и хотелиери : Държавата да докаже, че туризмът е приоритет

Кметове и хотелиери : Държавата да докаже, че туризмът е приоритет | StandartNews.com

Благоевград. Само нашите усилия за развитие на туризма не са достатъчни, необходима е подкрепата на държавата. В противен случай ще започнем да отстъпваме на нашите съседни държави в този отрасъл, а да не говорим за утвърдените от десетилетия туристически дестинации в Западна Европа. Това заявиха участниците в дискусията, която организира в курорта Банско Порталът на българските общини kmeta.bg. Областният управител Муса Палев, заместникът му Костадин Дурчов, кметове на общини и населени места в Разложката котловина, председателят на БХРА Благой Рагин, хотелиери, туроператори и ресторантьори дебатираха превръщането на региона в целогодишна туристическа дестинация. Кметът на Банско Георги Икономов обаче подчерта, че има още какво да се желае за доказването на града като зимен курорт.

„Не е нормално туристите да висят на огромни опашки на лифта, тъй като толкова години чакаме разрешение да построим втора кабинка. Сега е моментът с туристическия бранш да обединим усилия и да постигнем целите си. Дошло е времето да се промени Плана за управление на НП „Пирин". В противен случай ще вървим надолу като курорт, а в същото време другите държави напредват и скоро ще ни задминат, ако не се развиваме", обясни градоначалникът. Благой Рагин го подкрепи за спешната нужда от втори лифт. Той уточни, че Македония и Сърбия правят всико, за да привличат инвеститори и да развиват туризма. Билетите там за самолет са по 50 евро до почти всички точки в Европа. „По този начин държавите помагат на туризма. В Македония дават безплатна концесия на инвеститор, който влага 100 млн. евро за комплекси и ски писти. Сърбите също строят зимен курорт. От 6 г. се борим за по-евтини самолетни билети, но комшиите ни взеха ноу хауто. Иде ми да си скъсам ризата", не скри емоциите си Рагин. Кметът на община Разлог Красимир Герчев бе категоричен, че трябва да чуе гласът на местното население. А неговото искане е ясно – обединяване на ски зона „Кулиното", ски център „Добринище" и ски зона „Банско" в общ туристически продукт. Да се използват природните дадености – планина, минерална вода, исторически забележителности. „Само така ще има работа за местните хора, а не да се чудят как да вържат двата края и да секат поголовно гората. Искаме в гората да има само съоръжения за спорт, а не хотели. Защо за далекопроводи се изсичат дървета, а за стълбове за лифт е забранено? Ние живеем в планината и я пазим най-добре", каза Герчев. Не може трето правителство да игнорира проблема и да отлага развитието на туризма в страната, допълни Икономов. Хотелиери заплашиха с нова вълна от протести, ако държавата не реагира и не реши въпроса със строителството на втория лифт и с развитието на туризма в България.

„Ние ще сме първи на тези протести, но не бива да се стига до там. Има други механизми. Областна администрация ще помогне за развитиета на туризма в региона. Веднага след великденските празници ще организирам работна среща в МС с участието на премиера Пламен Орешарски, за да търсим решения на тези проблеми. Нашата твърда позиция е, че в Банско трябва да се изгради втори лифт. Другите държави правят от нищо нещо, а ние имаме природните дадености. Само е нужно да обединим усилията си. Трябва да окажем натиск, за да постигнем резултати. Това е нашият интерес и не бива да отстъпваме", заяви областният управител Муса Палев.

Кметът на Банско Георги Икономов увери, че развитието на туризма е необходимо да се случва по законен път, с нужните законови промени, които да отразят потребностите на днешния ден. За да не станем от първи в туризма на Балканите последни, предупреди Благой Рагин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай