Кметове чистят ударно реки, за да няма глоби

Кметове чистят ударно реки, за да няма глоби | StandartNews.com

Кметовете са длъжни да почистят поречията на реките от нерегламентирани сметища. Който не го направи, ще бъде наказан с глоба. За санкциите предупреди преди дни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която се срещна с градоначалници от Пиринския край в Благоевград. Някои управници вече мобилизираха служителите си, които отговарят за чистотата и хигиената в общините. В някои общини в акцията по почистването на реките ще се включат десетки доброволци.

„За нас е важно да осигурим безпроблемния отток на водата, тъй като боклуците в реките могат да доведат до наводнения", твърдят благоевградчани, които всяка година почитнат река Благоевградска Бистрица. Навсякъде общините ще осигурят чували и ръкавици за доброволците и работниците.

До 19 февруари всички кметове ще получат уведомителни писма от съответната РИОСВ. В тях ще има указания как да проведат дейностите за пролетното почистване на поречията на реките от нерегламентирани сметища. Проверките на експертите ще стартират през втората половина на месец март.

„Надявам се на мобилизация и активност от страна на местната власт. В противен случай ще има налагане на санкции", увери Ивелина Василева. За непредприети действия от кметове по тази дейност за миналата година са им наложени гроби в общ размер на 171 900 лева. Съставени са им 104 акта, както и 75 наказателни постановления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай