Кметът на Завет осъди прокуратурата

Кметът на Завет осъди прокуратурата | StandartNews.com

Ахтер Велиев ще получи от държавата обезщетение заради наказателно преследване, завършило с оправдание

Кметът на Завет Ахтер Велиев осъди прокуратурата. Градоначалникът на лудогорската община ще получи обезщетение от държавата в размер на 9 хил. лева, задето е бил наказателно преследван за длъжностни вини и оправдан от съда като невинен.

Процесът срещу Велиев стартира през 2011 година. Той бе изправен пред Темида да отговаря за неправомерно похарчени над 200 хил. лв., получени от държавния фонд за бедствия и аварии. Кметът разрешил с тях да се ремонтират църкви и джамии в общината, уж повредени от буря, която метеоролозите отричат да се е състояла.

По време на съдебното дирене обаче злоумишлени действия от страна Велиев не бяха установени и през миналата година русенският районен съд го оправда напълно.

Няколко месеца по-късно окръжният съд в Разград прие твърденията на адвокатите на Велиев, че двегодишната сага е увредила здравето на кмета, причинила му е стрес и повредила авторитета му. Магистратите обаче не се съгласиха с претенцията на кмета да получи обезщетение в рамките на 50 хил лева, а разпоредиха паричната компенсация да е на стойност под 10 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай