Кметът на Видин заряза асми в Дунавци

Кметът на Видин заряза асми в Дунавци | StandartNews.com

Кметът на Видин Огнян Ценков бе гост на празника на Трифон Зарезан по стар стил в няколко села на общината, съобщиха от администрацията. Той заряза в Слана бара, в Дунавци, в Антимово. След това се включи в празника на местните.

В Дунавци Огнян Ценков заряза асмата на най-стария лозар – бай Иван. Преди това отец Максим прочете молитва за здраве и берекет. На площада мъже и жени, облечени в национални носии, извиха кръшно хоро.

Старата лозарска слава на Дунавци помръква, но празникът продължава, обясни кметът Димчо Скорчев. Някога в Дунавци е имало държавен лозов разсадник. Отглеждани са хиляди дка десертно грозде, което е изнасяно в много страни на Европа с влакови вагони. Днес лозя има само в дворовете на местните, повечето само асми.

В Антимово също зарязаха в частен двор, но се събраха на площада за хора, а след това – и за обща трапеза. Комисия от дегустатори оцени най-добрите червени и бели вина. Класираният на първо място бе обявен за цар Трифон. Той ще носи титлата си до следващия Трифон Зарезан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай