Кметът на Разград черпи опит от фест в Унгария

Кметът на Разград черпи опит от фест в Унгария | StandartNews.com

Кметът на Разград доктор Валентин Василев замина за побратимения с лудогорския център унгарски град Сомбатхей, където ще присъства на историческия фестивал „Савария", който се организира там всяка година в края на август.Визитата е по покана ва унгарския му колега доктор Пушкаш Тиквадор и ечаст от програмата за културен обмен между двете общини.

В Сомбатхей разградският градоначалник ще изучава опита на местните власти в организирането на мащабното събитие. Всяка година около 50 хиляди жители и гости на унгарския град се включват във възстановката, възпроизвеождаща битката на РИм с варварите в най-северната точка на империята. По традиция кметът, облечен в бойни доспехи, лично повежда похода на легионите срещу нашествениците.

Местната управа в Разград иска да почерпи от опита на унгарците, за да развие историческия фест „Абритус", който от три години се провежда в лудогорската община. Желанието на кметския екип е възстановката на битката на император Деций Траян с варварите край стените на Абритус да стане атракция за тупистите както фестивалът „Савария" в Сомбатхей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай