Кметът на Кърджали се среща с Борисов заради свлачищата

Кметът на Кърджали се среща с Борисов заради свлачищата | StandartNews.com

"Моите очаквания за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за преодоляване на щетите от бедствието бяха много по-големи отколкото решението, което взе Междуведомствената комисия. За щастие бяхме подкрепени финансово за свлачищата до бл.16 в кв. "Веселчане" в Кърджали, одобрени бяха и някои по-малки разходи, направени по време на снежното бедствие за разчистване на пътища", обясни кметът на Кърджали Хасан Азис.

Според него обаче големият проблем, свързан с финансиране на спешни мерки за укрепване на свлачищата в селата Сипей и Енчец, остава. В тази връзка градоначалникът припомни, че първоначално свлачището в Сипей е било с площ от 19 декара, сега вече са засегнати над 30 дка. Хасан Азис обясни, че момента 4 от къщите в село Сипей са с предписание от геолога да бъдат напуснати от собствениците, а други 6 са вече с напуквания по разлома. Само за свлачището в с. Сипей са необходими 9 млн. лв.

„Точно затова е необходима спешна намеса на държавата, защото проблемът със свлачищните процеси не е по силите на нито една община. На първо място поставяме живота и сигурността на хората", коментира кърджалийският кмет.

Той обяви, че на 6 и 7 април очаква екип от Минно – геоложкия университет, който да направи оглед на свлачищата в селата Сипей, Енчец, Пропаст и кв. Веселчане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай