Кметът на Бургас помага на съкратените миньори

Кметът на Бургас помага на съкратените миньори | StandartNews.com

Кметът на Бургас Димитър Николов обеща помощ на 280-те миньори, които бяха съкратени от мина "Черно море" без предизвестие. Местната администрация е готова да окаже финансова помощ, както и съдействие за преквалификация на съкратените, гарантира градоначалникът.

Николов пое и ангажимент за държавна намеса за разрешаването на проблема с неизплатените заплати на служителите в затворения вече рудник. Над 280 са служителите, които очакват своите възнаграждения от началото на февруари.
Миньорите от рудник Черно море и синдикалните лидери на "Подкрепа" и КНСБ сами потърсиха съдействие от кмета на Бургас Димитър Николов за решаването на проблема.

"Извиняваме се, че не уведомихме по надлежен ред за затварянето на пътя за Сарафово, както и за намеренията ни да дойдем на среща с вас, но вече няма към кого да се обърнем. Много пъти сте ни помагали, никога не сте отказвали среща с нас. Наясно сме, че проблемът не е във вашите правомощия, но се надяваме на подкрепата ви", заявиха протестиращите.

Те поискаха от Николов да разговаря с Министерствата на енергетиката и финансите за ситуацията в мината, за да се намерят решения. Хората се оплакаха, че не са получавали заплатите си от февруари и изразиха опасения, че въпреки разписаното споразумение, то няма да бъде изпълнено от собственика на мината.

"Споделям тревогите ви, виждам колко сте притеснени. Поемам ангажимента към тези от вас, които са жители на общината, да съдействам за осигуряването на алтернативна заетост. Няма как да се меся в дейността на частна фирма, но съм в комуникация с министрите на енергетиката и финансите за ситуацията. И въпреки че те нямат пряко отношение към неизплатените ви заплати, ще се търсят начини за решаването на проблема", каза кметът на Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай