Кметът на Брезово в афера с пенсионен фонд

Кметът на Брезово в афера с пенсионен фонд | StandartNews.com

Пловдив. Брезово е поредната община, която се оказа с градоначалник в ареста. В петък жителите на градчето осъмнаха без кмета Радньо Манолов, а служителите в кметството дори не бяха разбрали, че шефът им е арестуван. Мислели, че е отишъл в Пловдив по лична работа. Служители на ДАНС окупираха Брезово ден преди това и сложиха белезници на двама от висшестоящите общинари - зам.-кметът Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова. По същото време задържаха и управителката на местния клон на голяма банка Стоянка Стоянова.

В сряда кметът Манолов лично потвърди пред медиите за арестите, като съобщи още, че е оказал пълно съдействие на спецполицаите и е предоставил всички изискани от него документи във връзка със задържането на неговите служители. Късно в четвъртък обаче самият той попаднал под ударите на закона и е бил задържан. Междувременно стана ясно, че акцията е във връзка с фалшифициране на документи, по-конкретно декларации, с които местни жители са били пренасочвани от различни пенсионни фондове към фонда на въпросната банка, чиято местна служителка е в ареста. Сред хората, които са били пренасочвани без тяхно знание, са най-вече социално слаби, които са били наемани по програми за временна заетост. Техните данни били вземани и без знанието им са прехвърляни към пенсионния фонд на банката. Това е ставало по всевъзможни начини. Личните данни са били вписвани във фалшиви декларации и с фалшиви подписи хората са прехвърляни към фонда. За това много спомогнало и затварянето на КТБ, където имали карти за заплатите. След случилото се с КТБ общината прехвърлила плащанията към банката с пенсионния фонд и това още повече улеснило престъпната схема.

Хората в Брезово коментираха, че банковите служители получават бонуси за всеки привлечен към пенсионния фонд клиент и вероятно това е накарало Стоянова да участва в аферата. До момента са разпитани 130 души, сред които има не само социално слаби, но и земеделски производители, и случайни хора, които са се интересували от кредити във въпросната банка. Те също са получавали бланки, на които са се подписвали и са били вкарвани без знанието им в схемата. Всичко ставало много лесно, защото хората познавали Стоянка и й имали сляпо доверие. Предстои да се изяснява каква е вината на другите арестувани - кмета Манолов, заместника му Димитър Томов, който наскоро е подал молба за напускане, тъй като е в пенсионна възраст, и на секретаря на общината Стойна Мелешкова, която е на тази длъжност вече четвърти мандат. И двамата имат законно делегирани правомощия от градоначалника да правят нотариални заверки. Затова е почти невъзможно да не са обърнали внимание на твърде интензивния поток от заявления за една и съща операция - прехвърляне към нов пенсионен фонд.

Банкерката, Томов и Малешкова са задържани за 72 часа, а кметът Радньо Манолов за 24 часа. Той е заподозрян за пет случая за фалшифициране на декларации и злоупотреба с лични данни на местни жители. В между 40 и 50 подобни случая са замесени зам.-кметът и секретарят на общината Стойна Малешкова.

На 25 октомври изтича първоначалната мярка на задържане на четиримата и най-вероятно те ще бъдат освободени срещу парична гаранция. Има вече изготвени обвинения и те са за това, че от август 2013 до края на май 2014 г. обвиняемите са склонили други лица и са подпомогнали прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг. Това е станало чрез фалшифициране на нотариално заверени декларации, които са удостоверили невярното обстоятелство, че подписите на заявителите са положени в присъствието на обвиняемите лица. Процесуално-следствените действия продължават. Днес прокуратурата ще поиска отстраняване от длъжност на обвиняемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай