Кметът на Банско: Запазването на българщината ще ни отличи като нация

Кметът на Банско: Запазването на българщината ще ни отличи като нация | StandartNews.com

Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави учители, ученици, просветни и културни дейци, всички банскалии с празничния 24 май. И призова да запазим идентичността си.

„Днес празнуваме най-светлия празник на духовността, писмеността и просветата. 24 май не е просто поредният официален празник, а денят, в който всички българи се прекланяме пред славата на българското слово и отдаваме почит и уважение пред духовния си елит. Денят на светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. Достойнство – защото сме потомци на славно минало! Традиция – защото още от времето на Черноризец Храбър, с респект почитаме Светите братя и великото им дело! Гордост – „Че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни, книги да четат". Духовност – защото сме единственият народ с официален празник на своята просвета и култура", четем в поздравителния адрес на градоначалника.

„Уважаеми съграждани, бъдете достойни участници в това всенародно шествие и нека образованието, просветата и културата, бъдат висша ценност и отговорност на всеки. Защото запазването на идентичността, на българщината, ще ни отличи като нация – уникална и неповторима сред останалите народи. Уважаеми учители, с дълбока признателност Ви поздравявам по случай Деня на писмеността и просветата. Пожелавам ви все така с любов и внимание да продължите да извършвате великата си мисия – да образовате нашите деца. А вие ученици, обичайте, ценете и пазете родния български език. Той е езикът на вашите майки и деди", пише кметът на Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай