Кмет отърва глоба от 3000 лева

Кмет отърва глоба от 3000 лева | StandartNews.com

Кметът на община Струмяни Емил Илиев няма да плаща 3000 лв. глоба за непочистени реки. Това постанови окончателно Административен съд – Благоевград, който отмени решението на Районен съд – Сандански. Санданските магистрати потвърдили наказателно постановление от 16 септември 2015 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, с което му е наложено административно наказание „Глоба" в размер на 3000.00 лева. Управникът обаче подал касационна жалба. Според него съдебният акт е неправилен и постановен в нарушение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Оспорва и изводите на районния съд за доказаност на деянието.

Административен съд обаче не споделя извода на районния съд относно липсата на допуснати нарушения на процесуалните правила в административната фаза на производството. Магистратите считат, че при съставянето на акта за установяване на административно наказание е допуснато съществено процесуално нарушение –наличие на неяснота в описанието на административното нарушение, за което е ангажирана отговорността на Емил Илиев.

Става ясно, че на 8 април 2015 г. в речните легла и прилежащите територии на река Струма, река Шашка, река Злинска и река Цапаревска, е установено, че кметът не е предотвратил изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, с което са създадени незаконни сметища по речните легла и прилежащите територии на реките.

В конкретния случай се твърди, че кметът хем не е предотвратил изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, хем не е организирал почистването им. От така изложеното в обстоятелствената част на наказателното постановление не става ясно за какво конкретно нарушение е ангажирана отговорността му. Не става ясно какво точно е извършил и какво не е извършил, за да бъде наказан. Затова е отменена глобата на общинския кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай