Кмет на системи след коктейл "Молотов" (ОБЗОР)

Кмет на системи след коктейл "Молотов" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кметът на Видин Герго Гергов получи сърдечна криза и е в болница на системи, след като неизвестен хвърли коктейл "Молотов" по къщата му. Опитът за покушение стана в 23,23 часа на 29 август, когато управникът се прибирал у дома. Нападателят с бързи стъпки се приближил до двора, метнал бутилката със запалителна течност и бързо се отдалечил по улица "Димитър Цухлев". За щастие, коктейлът "Молотов" не е избухнал и щети и пострадали от опита за убийство няма. Но в къщата е било цялото семейство - съпругата, децата и родителите на кмета.

Герго Гергов не издържал на стреса и се наложило да търси медицинска помощ заради сърдечна криза. Това е пореден опит за атентат срещу градоначалника. Този път обаче охранителна камера е записала мъжа, който хвърлил бутилката, и друг, който минал преди него. Полицията е иззела записите. През миналата година една сутрин той намери буркан със запалителна течност с фитил до кола, паркирана в двора му.

В друг от случаите кметът откри, че стените на етажа са залети с черна течност, вероятно е трябвало да бъдат запалени. Най-големият удар обаче Гергов понесе след проверка на ДАНС и Софийската градска прокуратура. Тя беше по донос, че е ощетил общината със 150 000 лв. чрез обществена поръчка за снабдяване на детските градини с хранителни продукти. Последва арест и обиск в кабинета и дома му. При обиска в касата му са открити няколко ловни патрона, а в дома му - 15 антични монети. Това се оказа достатъчно за отстраняването му от длъжност. Едва през това лято софийски съд намери отстраняването за ненужно, тъй като всички документи по случая с обществената поръчка са иззети отдавна и той не може да пречи на разследването.

Според запознати целта на третия атентат е ясна - младият кмет да бъде стресиран и сам да се оттегли от надпреварата за местния вот. Според прогнозите обаче нападенията може да имат обратен ефект. За издигането на Гергов за втори мандат от инициативния комитет вече са се подписали стотици граждани на Видин. Те са впечатлени от неговата активност и свършената за града работа. За 3 години във Видин са усвоени 110 млн. лв. европейски средства. Вече има обновен воден цикъл, модерно депо за отпадъци, обновени улици, нови детски площадки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай