Кмет иска „Стоп” на пръскането срещу комари

Кмет иска „Стоп” на пръскането срещу комари | StandartNews.com

Заради започналото през тази седмица третиране срещу комари кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, настоя с нарочно писмо то да бъде прекратено. Това трябва да стане още в неделя, като се спазят сроковете за уведомяване на пчеларите и не се нарушава Наредба №15 от 08.04.2004 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Писмото на градоначалника е изпратено до Министерството на земеделието и храните, до областния управител на Благоевград и Областна служба "Земеделие" и Българска агенция по безопасност на храните.

С един ден - от неделя за понеделник, бе отложено авиационното третиране срещу комари и болестта „Заразен нодуларен дерматит" в Неврокопския край. Не е ясно дали е заради реакцията на кмета на Гоце Делчев. Фирмата, която извършва тази дейност, е уверила Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, че не пръскат над населени места и правят всичко възможно да не го правят над пчелините, които са разположени извън тях. Експертите съветват за тези пчелини да се закачат на видими места български знамена, червени дрехи или друга видима маркировка. Пилотите са предупредени.

В случай, че пчеларят е решил да затвори кошерите, без те да са оборудвани с мрежести дъна, ако след 09,00 часа установи, че пчелите са силно разтревожени, е по-добре да отвори кошера и да го завърти на 45 градуса. Докато пчелите свикнат с новото разположение, ще се въртят наоколо. Ако се касае за голям пчелин и няма физическа възможност за завъртане на кошерите, може пред входа да се сложи широка дъска или клони, без входът да е запушен, а в същото време да са променени изгледът и подходът към кошера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай