Кмет иска помощ от омбудсмана за добива на камъни

Кмет иска помощ от омбудсмана за добива на камъни | StandartNews.com

Стотици се препитават от тикли в община Сатовча

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов поиска съдействие от омбудсмана Мая Манолова за решаването на проблема с добива на скално - облицовъчни материали – тикли.

„Познавам нейната решимост и твърдост като политик и народен представител. Затова изпратих писмо до г-жа Манолова. Става въпрос за препитанието на стотици хора, за тях добивът на тикли е възможност за доходи и алтернатива да изхранват семействата си", заяви общинският управник. Той припомни, че през последните десетина години е сезирал за проблема различни държавни институции и правителства, провеждал е срещи с депутати и представители на изпълнителната и законодателната власт.

Но резултат до момента няма. Предложението на Мименов е за семействата, които еднолично добиват камъни за облицовка и го правят само за препитанието си, да се облекчи разрешителният режим за регламентиране на тази дейност. За фирмите, които формират печалба и правят бизнес, да остане същият режим.

„Надявам се, че омбудсманът ще инициира инициатива за законодателни промени, за да решим проблема с добива на тикли. Нека се последва примера с минералните води, които се дадоха на общините за управление, стопанисване и контрол. Режимът за разрешаване на добив на камъни да става чрез общинските съвети по места за тези, които се препитават с тази работа", уточни кметът Арбен Мименов. Той призна, че във времето са се правили опити за създаване на сдружение между местните хора, но без успех. Някои не искали да участват, други пък изтъквали липса на финанси, за да влязат в тях.

Само с регламентиране на дейността ще спре напрежението относно добива на скално - облицовъчни материали. Вариант за узаконяване на тази дейност е и община Сатовча да кандидатства за концесия и да предостави възможност на жителите на общината да извършват добив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай