Клубът на инвалида в Кърджали организира измерване на костната плътност

Клубът на инвалида в Кърджали организира измерване на костната плътност | StandartNews.com

Кърджали. Клубът на инвалида в Кърджали организира измерване на костната плътност на остеометър скринингов тип. Повече от 20 представители на третата възраст се бяха записали за прегледите.

„Това е четвъртият ми преглед през последните години, много съм доволна, защото периодично проверявам костната си плътност, но най –вече получавам полезни съвети от специалистите", каза 73- годишната Елена Кичова. Възрастната жена посъветва кърджалийци да не пропускат тези профилактични прегледи.„Придържам се към съветите на лекарите, но и най –вече не пропускам всяка седмица да правя кратки разходки сред природата, активно участвам и в репетициите на танцова група „Дълголетие" към Военния клуб в града", обясни жената.

„Профилактичната скринингова кампания за определяне на личния риск от остеопороза се провежда с подкрепата на общината. Цената за един преглед е 10 лева, а за на мъжете - 5 лв., защото тази година Световният ден за борба с остеопорозата е с акцент върху здравето на костите при мъжете", съобщи координаторката на Клуба на инвалида Шенай Бекир. Присъстващите бяха запознати с рисковите фактори и профилактика на остеопорозата. На участниците бяха предоставени здравно-образователни материали.

Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността на костта и се повишава риска от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай