Казанлъчанин вдигна 7-метров монумент, символ на трите световни религии

Казанлъчанин вдигна 7-метров монумент, символ на трите световни религии | StandartNews.com

Стара Загора. Седемметров монумент, символ на трите световни религии – юдаизма, християнството и исляма, издигна казанлъчанинът Иван Петров в собствен имот край Града на розите. Върху него са изписани цитати от Тората на евреите, Евангелието на Християните и Корана на мюсюлманите. На върха на металния монумент е поставен бял гълъб, който символизира Светия дух. Авторът е нарекъл паметника „Дървото на истината, живота и мира".

„Поставих го заради обичта си към Бога. Отвсякъде ни делят по политически, по расови, по религиозни причини. А религията доказва, че Създателят е един и всички сме братя и сестри", поясни мотивите си пред местния канал „ТВ-Пресс" Иван. Според него монументът не обиждал никого на религиозна основа, а изразявал единството на религиите и той се надява хората и свещениците да го оценят.

Реакциите и на общинските власти, и в Интернет-форумите са противоречиви. Според мнозинството монументът е недопустима еклектика, светотаство, подигравка с религията и т.н. От община Казанлък пък обявиха, че не са издавали разрешително за поставяне на паметника.

„Защо трябва да искам разрешение от някому, издигнал съм го върху свой имот", опонира обаче Иван Петров. Каква ще бъде съдбата на този причудлив и очевидно спорен паметник, ще стане ясно съвсем скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай