Карловци не дават Куршум джамия на мюфтийството

Карловци не дават Куршум джамия на мюфтийството | StandartNews.com

Карлово. Граждани са недоволни от решението бившата Куршум джамия да бъде дадена на Главното мюфтийство и отново да стане молитвен храм. Това съобщава бТВ. Окръжният съд в Пловдив взе решение преди дни архитектурен паметник в центъра на града да стане собственост мюфтийството.

Джамията повече няма да бъде археологически музей, а ще се ползва като молитвен дом. „Доколкото разбираме, ще има обжалване на акта на съда и за момента не сме решили какво точно ще бъде предприето след окончателното решение на съда. Във всички случаи то ще бъде достатъчно консенсусно с оглед на това да не се създава допълнително напрежение в обществото". Това каза за телевизията главният секретар на Мюсюлманско вероизповедание Ахмед Ахмедов.

Все още няма окончателно решение карловската джамия отново да стане молитвен храм, обясни Ахмедов. „Това зависи от нуждата на местните мюсюлмани. Там има действаща джамия. Не бих могъл да ви кажа колко точно са мюсюлманите, Главно мюфтийство не води такава статистика, но има разбира се мюсюлмани. Самият факт, че тя има възможност да се превърне в религиозен храм, не изключва възможността тя да бъде паметник на културата, напротив. Когато Мюсюлманското вероизповедание получи своя имот, ако я получи, то е готово да търси съфинансиране, за да може храмът да бъде реконструиран. Знаете, че този обект в момента е в окаяно състояние", коментира още той за казуса с джамията.

„Някой иска да завземе част от центъра на Карлово. Това няма как да стане. Джамията трябва да остане публична собственост, както досега", заяви кметът на града Емил Кабаиванов. Той изтъкна, че мюфтийството не е собственик, а решението на съда се основава на нотариален акт, който е направен от пловдивски нотариус без никакви други документи.

„Нямаме нищо против мюсюлманите да си изповядват религията и те си я изповядват. Никой не ги е ограничил. Никога не сме имали проблеми – насаждат ги отгоре", каза гражданин за проблема с джамията. Местният лидер на „Атака" Мирослав Банчевски пък обяви пред бТВ, че структурата е готова на „позволени и непозволени" действия, за да защити българското.

Куршум джамия е едно от емблематичните паметници и места в Карлово. Тя е построена през XV век от османския военачалник Карлъ Али бей. При строежа на джамията са използвани носещите колони на разрушения при османското нашествие християнски манастир „Свети Спас". Джамията затваря врати преди повече от половин век джамията затваря врати. По-късно е обявена за паметник на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай