18:40 ч.

21.10.17

2 мин.

0

0

0

Кърджали празнува 105 години свобода

от Ирина Ангелова |

Кърджали празнува 105 години свобода

Гвардейци водеха ученическото шествие по централния булевард


С много слънце и настроение кърджалийци честваха 105 години от освобождението на града. „На днешния ден с особена признателност произнасям името на ген. Делов, под чието командване е осъществено настъплението в Източните Родопи пред 1912 г. Отминаващите години безспорно ни правят по-благодарни и по-мъдри, по-достойни и по-осъзнаващи саможертвата на тези герои", каза в словото си кметът Хасан Азис. По думите му не са един или два случаите, когато всички хора са се обединявали около хуманни и благородни каузи без да се делят нито етнически, нито религиозно, нито социално.


„Уважаваме празниците си, съпричастни сме на тъгата си. Именно тези качества на хората не просто са съхранили духа на нашия град, а са запазили топлите отношения помежду ни", подчерта още Хасан Азис.


В знак на почит и признателност към загиналите за свободата и независимостта на родния край бяха поднесени много венци и цветя. Сред официалните гости на празника бяха зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатите от района Александър Симов, Адлен Шевкет и Ерол Мехмед , областният управител Никола Чанев и председателят на местния парламент Раиф Мустафа, делегации от гръцките общини Мароня и Ясмос, от град Чорлу, Турция и град Меджидие, Румъния, представители на Донско- казашки съюз от град Тула, Русия, както и енорийският свещеник отец Петър Гарена и Фикри Сали от мюсюлманската общност.


По традиция общоградският празник започна сутринта с поднасяне на цветя и венци пред паметника на освободителя на Кърджали ген. Васил Делов и с тържествена сесия на Общинския съвет. Всички официални гости, сред които и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, отправиха своите пожелания Кърджали да бъде спокоен и мирен град, в който общите усилия на хората трябва да бъдат насочени към икономически просперитет и социален напредък. На сесията кметът Хасан Азис връчи и почетен знак на община Кърджали – златен на родения в Кърджали д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в столицата за изключителния му принос и иновации в областта на съвременната интервенционална неврорентгенология.


Празничната програма вчера продължи с ученическо шествие по централния булевард „България" начело с гвардейци, мажоретки и духов оркестър. Хор „Незабравка" и музикална формация при Общинска център за култура и младежки дейности изпълниха вечните песни на България, танцуваха детски младежки фолклорни състави, специален поздрав за кърджалийци бе изпълнението на гостите от Диони, Гърция. Общоградсккото тържество завърши с голямо хоро, на което се хванаха и българи, и турци, и гърци, и гости от другите побратимени на Кърджали балканки общини.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент