Кърджали повтори традицията на "кафе на толерантността"

Кърджали повтори традицията на "кафе на толерантността" | StandartNews.com

За пореден път на 3 март след тържествения ритуал пред Паметника на освободителите кметът на Кърджали Хасан Азис, енорийският свещеник Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед седнаха в близкото бистро на чаша сладко кафе.

Обичаят да се пие кафе на приятелството и толерантността в Кърджали е повече от десет години. Този път към тях се присъедини и Байрам Юсеин - дългогодишен учител и директор на Основно училище „Христо Ботев" в село Миладиново.

Според градоначалника по този начин те показват колко е важно разбирателството и добруването на жителите на града, независимо от тяхната етническа принадлежност.

„Когато има човещина, и кафето е сладко. Важно е да поддържаме мира и разбирателството както предците си. На земята мир и между човеците благоволение", каза отец Петър Гарена и подари на всеки мартеница като символ на пролетта и надеждата.

„Гордея се, че живея в Кърджали. Като духовни лица се молим за успеха и развитието на нашия град и да има разбирателство. Когато сядаме на чаша кафе, искаме да дадем знак за разбирателство и щастие за всички хора", каза районният мюфтия Бейхан Мехмед.

„Смятам, че няма причина, заради която да не можем да седнем на по едно кафе заедно с отеца и мюфтията. Тази традиция е повече от десет години. По този начин Кърджали дава на цялата страна устойчив пример за разбирателство, толерантност и взаимопомощ между хората", сподели и кметът Хасан Азис. Според градоначалника националният празник е празник тогава, когато всички хора са заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай