Кандидат за кмет иска промяна в Закона за гражданската регистрация

Кандидат за кмет иска промяна в Закона за гражданската регистрация | StandartNews.com

Най-младият кандидат за кмет на ГЕРБ в Пиринския край поде инициатива за промяна в Закона за гражданската регистрация. 26-годишният Атанас Махлелиев, който ще се бори за кметския пост в община Кресна, получи подкрепата на ръководството на партията. С нарочна декларация ГЕРБ в града се обяви за промяна на Закона за гражданската регистрация в името на честни и прозрачни избори. Община Кресна е сред общините с най-много новорегистрирани жители през последните няколко месеца.

„Затова няма как да не вземем отношение по този проблем и да не дадем гласност с цел промяна на правилата, които са в ущърб на един или друг кандидат, независимо от неговата политическа окраска. Смятаме, че в Закона за гражданската регистрация има пропуски, позволяващи на хора от различни политически партии да си осигурят нечестна победа на местните избори", заяви Махлелиев.

Искането е да се обявят предварително списъците с новорегистрираните хора и техните адреси в периода на проверката - 1 юли 2014 г. - 30 април 2015 г., които могат да упражнят правото си на глас. Целта е преди да излязат окончателните избирателни списъци всеки гражданин да може да провери и сигнализира дали без негово знание са извършени някакви административни нарушения с правото му на избор. Да е наясно всеки дали има регистрирани лица на адреса му без негово знание. Вярваме, че в прозрачността се крие истината и е време да се вземат безкомпромисни мерки, за да не позволим тази безпрецедентна практика, чиято цел е легален начин за купуване на гласове, да се превърне в начин за печелене на избори в малките населени места, към които принадлежи и община Кресна. Апелът ни е към отговорните институции за действия, позволяващи законови промени с цел кардинално решение на този проблем, ние не желаем хора от други населени места да определят нашата съдба и бъдеще, пише в декларацията.

„Обръщам се и към другите засегнати общини и кандидат - кметове, където има подобен проблем, с призив за създаването на обща позиция и искане за навременни промени, даващи правото на равен старт на всички участници в местните избори", каза още Атанас Махлелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай