12:50 ч.

24.06.16

2 мин.

927

0

0

Канадска и японска компания стъпват в Града на липите

от Матей БОНЕВ |

Канадска и японска компания стъпват в Града на липите
Снимка: Magna.com

Magna Powertrain вдига втория си завод у нас за автомобилни климатични нисталации в Града на липите, а Iazaki пуска пилотно производство за кабелно оборудване

Канадската мегакомпания Magna Powertrain е взела окончателно решение да изгради втория си завод у нас в Стара Загора. Вече има депозирано официално инвестиционно си намерение в общината, съобщи със задоволство старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Общината имала готовност да предложи подходящ общински терен от около 200 дка в източния край на града, в регулация и с улеснен достъп до ток, вода, канализация, подходи и т.н. Новият зявод ще произвежда части за климатични инсталации за автомобили и още на старта щял да започне с 1000 души персонал.


Magna Powertrain e една от най-мощните компании-производители на системи, компоненти, възли и модули в световната автомобилна индустрия. В момента тя има 314 завода в 29 страни с над 130 000 души персонал Сред клиентите й са всички големи в бранша като Daimler AG, BMW, Volkswagen AG, Toyota, General Motors, Ford Motor Company, Volvo, AvtoVAZ, Great Wall Auto, Beijing Automobile Works, Honda, Hyundai, Mazda, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Renault-Nissan и др. Magna стъпи в България преди 4 г. след като закупи германската Ixetic, която имаше завод край Пловдив.


Междувременно стана известно, че и друга авторитетна компания в автомобилната индустрия - японската „Язаки", скоро ще стъпи в Града на липите. През октомври тя ще стартира пилотно производство на кабелно оборудване за автомобили. Японците вече са наели халето на бившия „Практикер" в източния край на града за малко повече от две години. Тук ще си обучават и роботят около 250 служители и работници докато се изгради новият завод на „Язаки" в Димитровград. Както вече е обявено, в това огромно за мащабите на България предприятие, инвестицията е за 100 млн. лв, ще работят около 3000 души. Първата копка на завода е предвидена за юли т.г, а пуска - идната година.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент