Канадска и японска компания стъпват в Града на липите

Канадска и японска компания стъпват в Града на липите | StandartNews.com

Magna Powertrain вдига втория си завод у нас за автомобилни климатични нисталации в Града на липите, а Iazaki пуска пилотно производство за кабелно оборудване

Канадската мегакомпания Magna Powertrain е взела окончателно решение да изгради втория си завод у нас в Стара Загора. Вече има депозирано официално инвестиционно си намерение в общината, съобщи със задоволство старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Общината имала готовност да предложи подходящ общински терен от около 200 дка в източния край на града, в регулация и с улеснен достъп до ток, вода, канализация, подходи и т.н. Новият зявод ще произвежда части за климатични инсталации за автомобили и още на старта щял да започне с 1000 души персонал.

Magna Powertrain e една от най-мощните компании-производители на системи, компоненти, възли и модули в световната автомобилна индустрия. В момента тя има 314 завода в 29 страни с над 130 000 души персонал Сред клиентите й са всички големи в бранша като Daimler AG, BMW, Volkswagen AG, Toyota, General Motors, Ford Motor Company, Volvo, AvtoVAZ, Great Wall Auto, Beijing Automobile Works, Honda, Hyundai, Mazda, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Renault-Nissan и др. Magna стъпи в България преди 4 г. след като закупи германската Ixetic, която имаше завод край Пловдив.

Междувременно стана известно, че и друга авторитетна компания в автомобилната индустрия - японската „Язаки", скоро ще стъпи в Града на липите. През октомври тя ще стартира пилотно производство на кабелно оборудване за автомобили. Японците вече са наели халето на бившия „Практикер" в източния край на града за малко повече от две години. Тук ще си обучават и роботят около 250 служители и работници докато се изгради новият завод на „Язаки" в Димитровград. Както вече е обявено, в това огромно за мащабите на България предприятие, инвестицията е за 100 млн. лв, ще работят около 3000 души. Първата копка на завода е предвидена за юли т.г, а пуска - идната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай