Камери във всяко нощно заведение на Стара Загора

Камери във всяко нощно заведение на Стара Загора | StandartNews.com

Задължително видеонаблюдение, вътре и отвън, трябва да имат всички нощни заведения – барове, дискотеки, игрални зали и др. Това гласува на заседанието си в края на април местният парламент на старозагорци. Аргументът на градските старейшини бе, че много често нощните локали са арена на скандали, побоища, а нерядко и на по-тежки престъпления. След 14-дневния срок от влизането на наредбата ще дадем някакъв гратисен период, но от юни месец ще започнем да проверяваме дали всяко нощно заведение има видеонаблюдение, поясни зам.-кметът на общината Йордан Николов.

И в момента видеокамери има на редица публични места в областния град - около старозагорската автогара, пред и около общината и централния градски площад, на централния старозагорски пазар, на наказателния автопаркинг. Видеокамери са монтирани и на входовете и в дворовете на почти всички по-големи училища в общината. Благодарение на инициативността на кметовете и по-заможните виладжии видеонаблюдение има дори и в някои села. В Змейово например преди време са използвали истерията около близкия военен полигон като постоянно заподзрян за замърсяването на въздуха в региона и са си издействали няколко видеокамери – на двата входа и в центъра на селото. В Пъстрово пък частни стопани с вилни имоти в селото сами са поставили видеокамери и ги поддържат. Ефектът според местните хора е очевиден - и в двете села кражбите от домовете и на селскостопанска продукция рязко са намалели.

Общинското ръководство отчита този положителен ефект и смята да разшири обхвата на видеонаблюдението с европейски средства. „При реализацията на втория етап на европроекта за въвеждането на интегриран градски транспорт ще монтираме видеокамери на всички възлови кръстовища по улиците на Стара Загора", добави зам-кметът Николов. Той припомни, че старозагорският градоначалник Живко Тодоров е инициатор на друга полезна идея, намерила широка подкрепа сред колегите му. Кметът предлага част от средствата, събрани от санкциите на нарушители, уловени от видеокамерите по републиканските пътища, да остават в общините. Предложението подкрепяли не само старозагорските депутати и процедурата за оформянето му в закон вече била в ход. Местният дял от теези държавни санкции Старозагорската община смята да вложи отново в разширяване обхвата на видеонаблюдението в областния град и по селата.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай