Кабел бави откриването на Археологически парк в Сандански

Кабел бави откриването на Археологически парк в Сандански | StandartNews.com

До 10 дни ще е ясна датата за отварянето на обекта, увери кметът Крил Котев

Кабел се оказа най-важната причина за забавянето на церемонията по откриването на уникалния Археологически парк в Сандански. Захранващата жица е от стар електропровод и трябва да се премахме, а обектът да се захранва от нов проводник. „Чакаме енергото да си свърши работата, защото новият кабел е положен", уточни директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Кметът на общината Кирил Котев разкри, че в момента се извършва последна проверка от експерти от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Кметството съдейства на проверяващите. „Надявам се, че до 10 дни всичко ще приключи и ще насрочим дата за откриването на парка, който е заключен а посетители вече 4 месеца", каза градоначалникът.
Археолозите в града са готови да експонират всички най-ценни свои открития. „Ние сме нетърпеливи да отворим вратите за посетители, но сме длъжни да спазим закона. Напливът е огромен, има много запитвания от наши и чужди туристи", потвърди Петков.

Ремонтът на обекта се осъществи по проект „Сандански – зората на ранното християнство". В него има богат ансамбъл от раннохристиянски базилики - Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и Базилика на епископ Йоан, които са едни от най-големите и най-интересни археологически обекти с национално значение. Има и забележителна музейна колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика и керамика. През 2014 г. археолози откриха изключително рядка и ценна находка – раннохристиянски кръст от 5-6 век, с който са се водили литийни шествия от местния епископ. Натъкнаха се и на уникален бронзов чучур. Но все още нито един турист не може да ги види заради затворените врати на археологическия парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай