Изтървали срока за Национален парк "Българско Черноморие"

Изтървали срока за Национален парк "Българско Черноморие" | StandartNews.com

Проектът вече е незаконен, предупредиха кметове

Бургас. Нов скандал гръмна около проекта за Национален парк "Българско Черноморие" по време на общественото обсъждане в Бургас. Оказа се, че от четири дни проектът вече е невалиден, защото експертите изтървали крайния срок за провеждане на обществените дискусии по места. За нарушението алармира кметът на Поморие Иван Алексиев, който бе подкрепен изцяло от градончалника на Несебър Николай Димотров.

"Нека повече да не се злоупотребява с решението на Народното събрание. Това представяне, което тече в момента е нелегитимно, защото са изтървани всички крайни срокове. На 11 юли 2013 бе взето решението на НС и беше даден срок от 1 година, за да се извърши проучване и да се изготви предложение за този парк. Сега вече този срок е минал и нищо не е направено, така, че МОСВ изтърваха момента и нека спазят процедурата", заяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

Този път експертите, представителите на БАН и зам. -министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов не бяха изгонени от залата за обсъждане в Областна управа, въпреки че и този път страстите не бяха охладнели. Колегата му от Несебър Николай Димитров също се обяви против създаването на национален парк. "На мен ми е интересно каква е идеята на този проект, нека първо това да разберем! После е важно да се преразгледат ползите за туризма, за икономиката на страната и за хората. И ако няма такива ползи, то защо изобщо се занимаваме с това", попита кмета на Несебър. Той допълни, че тази инициатива ще ощети не само общините, като собственици на терени, но и хиляди местни жители.

Местни жители, дошли на обсъждането реагираха още по-остро. Те категорично заявиха, че не желаят наследствените им земи да бъдат национализирани под формата на Национален парк. За да не се стигне до ексцесии като миналия път, дискусията бе поставена под полицейска охрана.

Ден по-рано категоричен отпор на проекта за парка дадоха и кметовете на Созопол, Приморско и Царево. Градоначалниците заявиха, че изобщо не желаят да чуят и дума от презентациите и спряха мултимедията в залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай