Изследват богата къща в Никополис ад Нестум

Изследват богата къща в Никополис ад Нестум | StandartNews.com

Благоевград. Екип археолози начело с ръководителя проф. Маргаарита Ваклинова ще продължи изследването на откритата богата къща в древния град Никополис ад Нестум в Гърмен.

Учените ще са на терен след 15 септември и ще работят в продължение на 1 месец. „До момента сме разкрили две трети от постройката, която е имала огромно значение по онова време за местните обитатели. Получихме от държавния бюджет 25 000 лева. С тези средства няма да можем да разкрием цялата сграда, която е разположена на площ от над 1 декар", заяви проф. Ваклинова. Никополис ад Нестум е построен от римския император Траян след покоряването на даките през 106 г. и рисъединяването на Дакия към Римската империя.

Богатата къща в югоизточния край на терена е първото нещо, което впечатлява посетителя, когато навлезе в обекта. Помещенията в римската къща са разположени около квадратен двор, застлан с калдъръм. В центъра на двора има кладенец, а в него археолозите са намерили монети от II в., По-късно - в IV в., е построена колонадата, обграждаща двора отвсякъде. Къщата е разрушена от мощно земетресение в средата на V век. Сега обаче има всички възможности запазените колони да бъдат вдигнати на мястото им, да се направи възстановка на сградата. „В тази сграда намерихме огромно количество монети, теглилки за монети, в същото време там са били разположени кухня, складови помещения. Ползвала се е и за лични, и за обществени нужди. По-ценните битови вещи са ги взели обитателите. Няма да успеем да приключим работата си по нея тази година, няма достатъчно средства", каза още проф. Ваклинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай