Изоставиха 5 кораба във Варна

Изоставиха 5 кораба във Варна | StandartNews.com

Собствениците им вероятно са във фалит и са неоткриваеми

Заради зачестилите фалити на корабособственици все повече стават случаите на изоставени от тях плавателни съдове. Повечето са стари и ръждясали корита, които се нуждаят от скъп ремонт и за собствениците им е по-изгодно да ги изоставят, отколкото да инвестират в тях, но други са сравнително нови и запазени, каза шефът на Морска администрация във Варна, капитан Валентин Енчев.

В момента във Варна има 5 такива кораба, с общо 35 души от екипажите им на борда. Най-новият и запазен сред тях е "Палермо", строен през 2007 г. и с внушителните 180 метра дължина. Най-вероятно притежателят му има финансови проблеми, защото не си заслужава да бъде изоставен. Той плава под панамски флаг и е задържан от властите на 4 август за неизплатени заплати на екипажа и забележки по конструкцията. "Дел Джовани" пък е задържан на 8 октомври 2014 г. и оттогава стои в Кораборемонтния завод във Варна, изоставен от екипажа си.

На моряците, които са останали на борда, не са плащани заплати и те изчакват евентуални съдебни решения, за да си получат парите. Кап. Енчев обясни, че корабите са фактически изоставени, но собствениците им не са го обявили официално и са неоткриваеми, което връзва ръцете на пристанищните власти. Фирмите им обикновено са регистрирани в офшорни зони, където трудно може да се установи фактическият собственик, флагът им е от Панама, Белиз, Бахамските острови и др.

"В такива случаи ние сме длъжни да осигурим безопасността на корабите, но нямаме правомощия за справяне с възникналите от фалитите проблеми", каза Енчев. Затова корабите са задържани от Морска администрация, главно заради неизплатени заплати на моряците, както и за забележки по сигурността. Част от тях са на кея, а други - в кораборемонтните заводи. Такъв е случаят с кораба "Ейджън Дрин", а "Навахо", който е в "Булярд", е натрупал дългове за 30 хил. лв. за ток и други разходи към завода.

Двата кораба са на един корабособственик, който според информация от бранша, е във фалит. И докато единият кораб е ипотекиран и банката се грижи за екипажа, докато уреди влизането във владение, към "Навахо" временно е било спряно подаването на ток. Това може да доведе до размразяване на хладилници и камери и до разваляне на хранителните припаси. А това е предпоставка за възникване и разпространение на болести, каза кап. Енчев.

Екипажът временно е бил настанен на хотел, а след пускането на тока отново е върнат на кораба. Нарушени са и международните изисквания за минимален брой на екипажа, тъй като на кораба са останали само 4-ма моряци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай