Изобретатели взеха на мушка Енергото

Изобретатели взеха на мушка Енергото | StandartNews.com

Зад гърба си имат устройство, което смъква със 70% сметките

Велико Търново. Двамата изобретатели от старата столица, които преди няколко седмици направиха машина, която произвежда ток от въртенето на Земята, вече я монтираха на малък трактор. Разработката на Марин Млеченков и Петко Ганчев е смела крачка по пътя на сбъдването на мечтата им - да открият нови източници на енергия. Изобретателите обясниха, че за задвижването на триколката са необходими минимум 670 W, т.е. около 5 пъти повече от мощността на малкото електродвигателче, което служи за първоначален пуск на системата за гравитационно задвижване.

1,2 метра в секунда - с толкова се движи триколката на Марин Млеченков и Петко Ганчев. Изобретателите скриха най-важните части на машината си от фотоапаратите на журналистите в кашон. "Вероятно ще правим още подобрения. Идеята ни е, когато изобретението е готово, то да намери приложение основно в бита. С негова помощ на практика всеки ще може сам да си произвежда ток вкъщи - напълно безплатно. Така нуждата от ЕРП-тата ще изчезне и хората ще могат да се откажат от тях", обясни амбициозната им идея Петко Ганчев. След като изобретението на двамата бъде окончателно завършено, то ще бъде вписано в Патентното ведомство. Ентусиастите са получили подкрепа и от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който е обещал съдействие и пълна подкрепа на проекта им. Мечтата на двамата е след като получат патент, да пуснат машината в серийно производство.

Петко Ганчев не за пръв път показва, че човешките способности и знания са неограничени. С друго изобретение търновецът показа преди няколко месеца как

всеки може да отоплява дома си за 3 лева на ден

Електротехникът от Велико Търново направи "малки" подобрения в работата на вече откритата система за производство на браунов газ. той успя да повиши ефективността й няколко пъти и тя работи с много по-голям полезен коефициент. Подобни устройства могат да се намерят и досега, но те са китайски, а всеки знае какво означава това. По своята енергийна ефективност те изобщо не могат да му съперничат, доказват сметките на търновеца. Неговата система произвежда газ от разпадането на водата на съставните й елементи - водород и кислород, но при определен условия и в контролирана среда. Работата по оптимизиране на домашната уредба е отнела на електротехника от Търново два месеца за сметки и множество експерименти. След направените подобрения мощността е повишена до 4 пъти само с използването на нов електролит и клетка от специални сплави, които са всъщност неговото откритие. В БАН трябва да решат доколко тази разработка би могла да стане патент, тъй като са заявили интерес към темата. Според изобретателя системата може да се монтира към почти всяко локално парно. Полученият газ изгаря в горивна камера, а получената вода се вкарва обратно в системата и не се губи.
Петко Ганчев е завършил промишлена енергетика - електроснабдяване на промишлени предприятия. Допълнително се е квалифицирал след средното си образование за ремонт на изчислителни машини и пет години е работил в изчислителни центрове. Петко работи за благото на хората и за по-ниските сметки за ток още от 2000 година. През 2005-а той обяви за пръв път, че вече има устройство, което може да пести ток напълно законно, без да се пипа електромера.

Петко намери цаката на Енергото, като направи уред, позволяващ да се спести около 70% от еленергията, изразходвана за промишлени нужди или за отопление на жилището. За да го направи, той е вложил около 1800 лв. за различни части, които е купувал от специализирани магазини за електроника. Устройството не краде ток и не нарушава по никакъв начин целостта на енергийната система.

Няма и вмешателство в електромера, нито в инсталацията преди него

Механизмът се поставя в участъка след електромера, обяснява Петко. "Там никой не може да ти забрани да монтираш каквото и да било, това е твоя лична собственост или на фирмата", обяснява той. Работата на устройството се основава на неизучаван досега физичен ефект. Откривателят достигнал до него благодарение на опита си като електротехник и след дълги и сложни изчисления. Чрез действието си уредът не краде ток, но кара електромерът да отчете по-малко. Електромерът остава цял и запечатан през цялото време, така както е с пломбите от Енергото, но накрая данните на скалата му са със 70% по-малко от реално изразходвана електроенергия. Това според откривателя е вземане, а не кражба, защото няма как да се докаже. Освен на новия непознат досега физичен ефект спестяването се дължало и на несъвършенствата на електромерите, с които сега се отчита разходът на ток, разкрива търновецът. Спестяването на ток Генчев доказва с помощта на отоплителна печка и обикновен хронометър на ръчен часовник. С тяхна помощ той засича мощността на печката с деленията на диска на електромера. Сметката според него е проста и ясно се вижда, че с помощта на неговото устройство отоплителната печка харчи по-малко с около 70% от обикновено. Петко е на ти с техниката още от дете.

Когато навършил 5 годинки, започнал да подобрява играчките си

Разглобявал ги и откривал несъвършенствата и ги правил по-здрави или по-интересни. Завършва в електротехникума в плевенското село Чомаковци. След това започва работа във великотърновския клон на "Банксервиз". По-късно се прехвърля като електротехник в изчислителния център, а след това и в "Родопа"-Велико Търново. На няколко пъти се е опитвал да започне работа в Енергото, но така се получавало, че му отказвали. "Сега вече и да ме канят - ще откажа. Не могат да ме убедят с каквато и да е заплата да започна работа при тях", казва откривателят. Търновският елтехник се прочу и с намерението си да заведе дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Искът на Петко Ганчев е заради неизплатените от енергодружествата дивиденти за близо 500 млн. лв. Търновецът се позовава на резултатите от проверката, която енергийният регулатор извърши за вложените инвестиции и дължимите суми от страна на Е.он, ЧЕЗ и EВН. В крайна сметка обаче му беше отказано да заведе дело, защото като частно лице нямал такова право, обясни той.

Борбата на Ганчев не е само срещу високите цени на тока, но и срещу бедността. Според него България няма да види добро, докато на монетата от 1 лев стои ликът на св. Иван Рилски". Според него институциите нямат никакво право да слагат икони върху парични знаци и това може да се счита за грях. Проблемът трябва да бъде обсъден от БНБ, парламента и представители на Българската православна църква. "От Висшия църковен клир, който сам трябваше да се сезира още преди години, ми отговориха, че трябва да пусна молба до синода, за да се задвижи въпросът", сподели възмутен Ганчев навръх празника на св. Иван Рилски. Петков се прочу също и като преди време даде НЕК на предишния главен прокурор за неизгоден договор за ТЕЦ "Марица- изток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай