Изграждат система за ранно предупреждение при опасност от наводнение в София

Изграждат система за ранно предупреждение при опасност от наводнение в София | StandartNews.com

София. Започна монтирането на общо 26 хидро-метрични станции по проект за изграждане на информационна система за ранно предупреждаване и прогнозиране при опасност от наводнения на територията на Столична община. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. И уточни, че обобщените данни ще дават възможност за съставянето на "цялостен хидроложки модел за целия водосбор на София". 

Фандъкова присъства на монтирането на една от общо 26 станции. При хубаво време станциите ще подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали например, процесът ще се ускорява, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Проектът на СО, който е започнат още преди две години, е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия и Столичната община. 739 хил. евро е инвестицията на Германия, от които 518 000 са осигурени от министерството, а 222 000 евро се поемат от частните фирми, които участват в проекта. Столичната община е отделила пари за хидро-метричните станции (200 хил. лв.), които ще бъдат общинска собственост. 

"След монтирането на 26-те хидро-метрични станции Столична община ще разполага с работеща мрежа за получаване на информация за състоянието на реките. Така ще се изгради система за информиране и ранно предупреждение, както и прогнозиране при повишаване нивото на реките и водосбори на реки", съобщават още от СО.

Продължава почистването на покрити участъци от речните корита, намиращи се на територията на общината. Фандъкова заяви, че направен ремонт на лява дига на река Лесновска, в участъка при с. Долни Богров, район „Кремиковци. Неговата обща дължина е 1806 м., а стойността на ремонта е 935 000 лева.

Изгражда се дясната дига на р. Лесновска в рамките на регулацията на кв.Челопечене, район Кремиковци. Стойността на строително-монтажните работи е 198 585,29 лева с ДДС. Предстои изпълнение на укрепване на свлачище в района на с.Балша, Нови Искър, допълват от общината. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай