Издирват гурбетчии и изселници заради програмата за саниране

Издирват гурбетчии и изселници заради програмата за саниране | StandartNews.com

Кърджали. В Кърджали продължават срещите с граждани за разясняване на процедурите по кандидатстване за саниране на жилища. Такива ще се организират и по кварталите.

"Нашата задача е да се създадат повече сдружения на собствениците, които да подготвят възможно най-скоро необходимата документация", обясни кметът Хасан Азис. Той увери, че общината ще помага с консултации на всички собственици. Бе припомнено, че за създаване на сдружението е необходимо съгласието на 67% от собствениците на апартаменти.

Кърджалийският кмет коментира, че трябва и 100% съгласие на собствениците за достъп до апартаментите им в даден блок, за да тръгне санирането на цялата сграда.

„Затова спешно трябва да се вземе съгласието на гурбетчиите и изселниците от техните панелни блокове, за да получат останалите собственици безвъзмездна помощ за саниране", подчерта градоначалникът.

До момента в Кърджали и двата опита за саниране на панелки се оказаха неуспешни. При първия се предлагаше финансиране от 85 до 100%, но заради изискването 100 на сто от собствениците да бъдат съгласни, проектът не се реализира. По предишния програмен период на ЕС опитът за обновяване на жилищни сгради също не се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай