Издигат музей на Йордан Радичков до Вазовата къща в Берковица

Издигат музей на Йордан Радичков до Вазовата къща в Берковица | StandartNews.com

В Берковица, родният край на писателя Йордан Радичков, ще бъде издигната нова сграда за негов музей, каза за „Стандарт" заместник-председателят на инициативния комитет за създаване на мемориала Милан Миланов. Тя ще бъде изградена до къщата-музей „Иван Вазов" в централната част на града близо до Берковска река. Външно ще има възрожденския стил на 200-годишната Вазова къща, но вътре ще бъде изпълнена с модерни зали и витрини за експонатите.

Вече са събрани над 800 експоната за бъдещия музей. Съселяните на писателя – бивши жители на несъществуващото вече село Калиманица, са предали вещи, сред които Радичков е израснал. Една от стаите на бъдещия музей ще представя бита на родното му село. Постъпили са много книги с автографи на автора Йордан Радичков, снимков материал. Предадени са негови записи на магнетофонни ленти, интервюта, участия в писателски форуми, изказвания пред различни аудитории. В музея ще бъдат показани и чиновете, на които Радичков е седял в прогимназията на село Гаганица и в гимназията на град Берковица.

Инициативният комитет за създаването на музея вече наброява 90 души, каза още Милан Миланов. В него се се включили и художниците Георги Чапкънов, Светлин Русев, Галилей Симеонов, кметовете на Монтана Златко Живков и на Берковица Димитранка Каменова, дружеството на художниците „Тенец" от Монтана, сдружението „Берковско родолюбиво общество" и други. Председател на инициативния комитет е депутатът Борислав Великов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай