Избраха "Цар на лозята" във Враца

Избраха "Цар на лозята" във Враца | StandartNews.com

Враца отбеляза Трифон Зарезан по стар български обичай. Празникът започна пред Замбината къща в Етнографско-възрожденския комплекс в града, където гостите бяха посрещани с греяна ракия. Самодейците от читалище „Милин камък" в село Мраморен направиха възстановка на традиционното зарязване на лозята. В двора на комплекса бе коронясан новият „Цар на лозята". 24-годишнят Светослав Иванчев пребори останалите лозари с най-хубавото вино и заслужено получи титлата.

„Да е плодородна годината, да са пълни бъчвите с руйно вино", пожела новият цар, който заряза пръв лозите. В ритуала се включи и зам.-кметът на Враца Петя Долапчиева. Докато врачани вдигаха наздравици с греяна ракия и червено вино, в двора на комплекса таньорите от състав „Хемус" виеха кръшни хора. Майстори на бели и червени вина и кулинарни виртуози пък се включиха в конкурса за най-хубаво вино и най-вкусно мезе.

15 ястията и повече от 20 вина представиха врачани пред журито. Едно от най-интересните мезета бе печен боб на фурна със сарми, завити от бекон. Майсторът на кулинарното изкушение бе известният врачански музовир Цветан Дочев, познат в града като Дядо Скръц. Той издаде, че вкусната плънка е от яйца и сирене, а за да е още по-вкусно мезето са включени и планински подправки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай