Италианци черпят с кестени в с. Брежани

Италианци черпят с кестени в с. Брежани | StandartNews.com

Ансамбъл „Пирин" пее и танцува за гостите от страната и чужбина


„Боне кастаня". Това ще чуят стотиците гости от страната, Македония и Гърция в симитлийското село Брежани на 17 октомври. Призивът, който означава „Хубави кестени", ще отправи към всички 10-годишният Марчело, който живее в селището заедно с баща си Мауро. Двамата са майстори на печените кестени и ще почерпят присъстващите на уникалния Фестивал на кестена в населеното място. Празникът ще се проведе за шеста поредна година. Баби и млади булки вече отвориха старите тефтери с рецептите на своите предци, за да измайсторят най-вкусните ястия.
Още в ранни зори те ще подготвят уникална кулинарна изложба с автентични ястия, сред които най-много ще са тези с кестени. Баби от македонския град Делчево също ще демонстрират своите кулинарни умения. Втора изложба – с творби от провелия се пленер на десет художници от България и Македония, ще бъде подредена на площада в селището. В празничната програма ще вземат участие Ансамбъл „Пирин", певци и танцьори от град Делчево, Македония, Духов оркестър от Благоевград, певицата Соня Ковачка, Женска и Детска фолклорна група.
„Дължим това тържество на хората, които някога са засадили за първи път кестенови дървета. Затова трябва да ги съхраним и развием, защото това може да е поминък за много от нас. Ще имаме гости от целия Пиринския край, ще дойдат гърци и македонци, които често идват и си купуват кестени", заяви кметът на с. Брежани Благой Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай