Инициативен комитет иска Благоевград да стане Самуиловград

Инициативен комитет иска Благоевград да стане Самуиловград | StandartNews.com

Благоевград. Инициативен комитет, подкрепен от Сдружение "Азбукари", настоява Благоевград да се прекръсти на Самуиловград.

Предложението вече е изпратено до президента Росен Плевнелиев. Общественото мнение по темата е проучено в социалните мрежи и е създадена фейсбук група, която само за няколко дни събрала 4000 почитатели. Във форума се включили не само благоевградчани, но и хора от цялата страна.

"На 6 октомври 2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000-годишнината от трагичната гибел на великия български цар Самуил. Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българския владетел изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина. Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил", давайки си сметка, че това ще бъде значимо събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности", са написали в писмото до президента инициаторите на идеята.

Според инициаторите на тази идея с преименуването на Благоевград цар Самуил символично ще да развее българското знаме над Пиринска Македония.

Идеята за ново име на Благоевград не е нова. През годините на няколко пъти общественици и политици правиха опит да прекръстят областния център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай