Илия Илиев гост на карнавала в Ксанти

Илия Илиев гост на карнавала в Ксанти  | StandartNews.com

Областният управител на Кърджали Илия Илиев бе гост на традиционните „Тракийски фолклорни празници Ксанти 2016" по покана на кмета на града Хараламбос Димархопулос.

Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на трансграничното партньорство, обмена на добри практики в сферата на културното сътрудничество и популяризирането на уникалното археологическо наследство на Източните Родопи.
Според кмета на Ксанти Димархопулос, фестивалът е форма на сближаване между хората от една страна, реклама на местните забележителности и начин да се съхранят традициите, а от друга – прилив на инвестиции и сериозна подкрепа за бизнеса в града, който е съизмерим с Кърджали по брой на населението.

Празниците в Ксанти датират от 51 години. Те продължават повече от две седмици и по традиция завършват на Сирни Заговезни с пищно карнавално шествие, а участниците са между 25 000 и 30 000 души. Това е най-големият фестивал в Северна Гърция, който привлича лавина от туристи. Очакванията на организаторите са тази година броят им да надхвърли 250 000.

Календарът на проявите е изключително богат и разнообразен. Включва музикални вечери и представления, архитектурни и етнографски изложби, възстановка на обреди и ритуали, тематични дискусии, танцови забави, късометражно кино, представяне на книги, маскарадни игри за деца и възрастни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай