Ифтар събра над 500 мюсюлмани и християни на обща трапеза

Ифтар събра над 500 мюсюлмани и християни на обща трапеза  | StandartNews.com

Кърджали. Ифтар събра над 500 мюсюлмани и християни на обща трапеза в Кърджали. Благотворителната вечеря по случай свещения за мюсюлманите Рамазан Байрам бе организирана от община Кърджали и побратимената й турска община Османгази в Бурса.

В ресторант „Русалка" бяха дошли над 500 души, въпреки дъждовното време. Традицията датира от 7 години. „Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан съдържа в себе си много поуки, но най –вече, че можем да постигнем мир и разбирателство, без значение на етнос и религия.Празниците са повод да укрепваме още веднъж силните връзки между нашите приятелски народи", сподели зам.- кметът на Османгази Халил Дюнер.

„Тази вечер за пореден път се чувствам горд и щастлив, че съм гражданин на Кърджали. Градът ни е знак на добросъседство между хората от различни етнически общности, които заедно споделят празниците и заедно преодоляват трудностите. Кърджали е благословено място и отново дава добрият пример и добрият знак за единство", каза кметът Хасан Азис и изрази задоволството си от присъствието на приятелите - християни, уважили традицията на мюсюлманската общност.

Сред гостите на празничната вечеря бяха председателят на местния парламент Раиф Мустафа и областният управител Бисер Николов, общински съветници, представители на бизнеса. „Месец Рамазан е едно духовно училище, което ни учи да бъдем по –добри, по - сплотени, по- вярващи, по –добронамерени. Това е месец, изпълнен с благодат и милосърдие", подчерта районният мюфтия Бейхан Мехмед. „В Кърджали живеем под небето на най –защитения град. К

огато християните свършват поста, случайно или не веднага започва постът на мюсюлманите. Когато едната молитва заглъхне в единия храм, започва другата в другия. Така градът не остава без молитвена закрила и без хора, които да се молят пред Всевишния, който е над всички без разлика на вяра и народност", сподели енорийският свещеник отец Петър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай