И Празникът на розата – под егидата на ЮНЕСКО

И Празникът на розата – под егидата на ЮНЕСКО | StandartNews.com

След прочутата Казанлъшка гробница скоро и Празникът на розата в Казанлък ще бъде включен в списъка на световната съкровищница на ЮНЕСКО. Предложението колоритният празник, който има 100-годишна история, да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство ще направи самият генерален директор на световната организация Ирина Бокова.

Новината съобщиха от община Казанлък след деловата среща на Бокова с кмета на Казанлък Галина Стоянова в централата на световната организация в Париж. Срещата е част от съпътстващите прояви на световната изложба „Епопея на тракийските царе", която бе открита в парижкия Лувър.

Бокова е уверила още, че включването на целия комплекс в Долината на тракийските царе под егидата на ЮНЕСКО в обозримо бъдеще също е напълно реално. Комплексът от паметници на тракийската цивилизация имал шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО още в началото на идната година.

От община Казанлък пък са уверили, че са готови с необходимите документи и процедурата вече е в ход. С нетърпение очаквали специалисти на ЮНЕСКО лично да посетят Долната на тракийските царе за експертно становище.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е отправила официална покана към Ирина Бокова и нейния екип да гостуват на тазгодишния Празника на розата през юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай