И Петрич със „Синя зона"

И Петрич със „Синя зона" | StandartNews.com

Приключи маркировката на местата за престой и платено паркиране, поставени са необходимите знаци, указващи зоната, обособени са паркоместата за инвалиди в град Петрич. Общо 650 места за паркиране попадат в обхвата на „Синята зона" в централна част. Тя ще бъде в сила в делничните дни от 08.00 до 18.00 часа. 16 служители на общината ще контролират паркирането в платената зона и ще издават документите за почасов престой, който ще струва 1 лев с ДДС за паркиране на лек автомобил. Ще се заплащат на място в началото, а след месец това ще става и чрез SMS.

Пропуски за месечен, шестмесечен и годишен абонамент ще се издават във фронт офиса на община Петрич. Определените по наредба тарифи са: месечен абонамент за лек автомобил – 65 лв., месечен абонамент с фиксирано паркомясто – 300 лв. Шестмесечен абонамент за лек автомобил – 300 лв, едногодишен – 550 лева. За хората, които живеят в периметъра на „Синята зона" е предвиден безплатен пропуск за един автомобил на домакинство, всеки следващ ще се таксува по общия ред на наредбата. Пропускът ще се издава, ако собственикът не е отдал под наем свой гараж за друга цел и ще важи за паркиране само на улицата на която живее, уточниха от общината.

Един паркинг ще има с денонощно видеонаблюдение и охрана в платената зона, зад Дома на инвалида.

Предвидени са и санкции за нарушителите. За паркиране на място за инвалид глобата е в размер на 100 лева. За повреждане на техническото средство – скоба, поставено на автомобила , санкцията по наредба е от 100 до 500 лева. Водач, чийто автомобил е блокиран със скоба, може да го освободи, заплащайки 10 лева плюс начисляване на дължимата сума за ползваното време за паркиране.

В случай, че заключен със скоба автомобил остава в района на „Синя зона" след 18.00 часа, ще бъде съставян акт за административно нарушение с глоба до 100 лева. Строг контрол ще се извършва от служителите на община Петрич и по отношение на паркирането върху тротоари и зелени площи. Глобата за нарушители е от 20 до 200 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай