И балканджиите протестираха срещу забраната за износ на дървесина

И балканджиите протестираха срещу забраната за износ на дървесина | StandartNews.com

Няколко десетки работници и шефове на фирми за износ и обработка на дървесина се събраха в края на Гурково на отбивката за прохода Хаинбоаз на протест срещу забраната за износ на необработена дървесина днес. Имаше представители на бранша от двете страни на Балкана - Стара Загора, Казанлък, Гурково, Котел, Сливен, Трявна и др. С Плакати и лозунги - „Искаме работа, искаме хляб", „Математиката на математиците, гората на лесовъдите", „Не на незаконната сеч", те настояха за незабавно вдигане на мораториума.

До затвaряне на републиканския път през прохода не се стигна и поради сериозното полицейско присъствие, и поради разума на протестиращите.

„Преди пет години пак имаше забрана върху износа на дървесина, всички помним какви сериозни щети нанесе на бизнеса това, сега ще бъде пак същото", каза Жельо Вардунски, износител за Турция и говорител на протестиращите от Югоизточна България.

Работещите в сектора само в този регион са 80 хиляди души, много които ще си загубят препитанието. Не са изключени и фалити на по-малки фирми, включително и от транспорта. Протестиращите не скриха, че подозират и лобистки интереси на някои от големите износители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай