Хванаха румънец с над 5 кг чист хероин

Хванаха румънец с над 5 кг чист хероин | StandartNews.com

Антимафиоти и полицаи от Сливен заловиха румънец, в чийто автомобил е открит 5 килограма и 300 грама чист хероин, произведен в Афганистан. „Дрогата е открита в тайник в лекотоварния автомобил, който е с българска регистрация от Добрич.Полицаите са спрели автомобила в 23 часа на 3 август. 37- годишният шофьор е арестуван. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а ал.1 от НК, който предвижда от 5 до 8 години затвор", заяви окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

„Аз дойдох лично тук, основно за да поздравя колегите от сектора БОП и лично главен инспектор Слав Добрев. Те са свършили изключително добра работа. Преди около 2 месеца са получили една съвсем оскъдна информация от партньорска служба, развили са я, извели са рисков профил, локализирали са обекти и в една добра координация с колегите си от Областната дирекция на МВР са пристъпили към проверка, в резултат на което резултатът е на лице. В последните 10 години в област Сливен не е залавяно такова количество хероин", заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Според него откритият хероин е на стойност 1 млн. лв. според стандартите на българската съдебна система. „Хероинът не е предназначен за българския пазар и в неговото транзитиране не участва български гражданин. Което прави настоящата реализация доста значима от гледна точка на оперативно майсторство. Така хубавата серия с реализации срещу дрогата продължава. Този случай ще има развитие. Няма данни български граждани да участват в тази престъпна схема", каза Георги Костов. Предполага се, че откритият на Петолъчката хероин е предназначен за Румъния. Предстои да се разследва вероятността хероинът да е подготвен и за друг трансфер.

„Много румънски граждани управляват автомобили, регистрирани в България с пълномощно", припомни главният секретар.
„Оказа се, че румънският гражданин, превозващ хероина, е лежал в затвора, откъдето е излязъл наскоро. Подготвяме молба за правна помощ от Румъния, за да проучим точно от кога до кога и за какво е бил осъждан", каза окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Предполага се, че автомобилът е идвал от Турция. По- късно, в петък следобед Окръжен съд- Сливен остави за постоянно в ареста арестувания румънец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай