Художници с корен от с. Марулево събраха десетки почитатели

Художници с корен от с. Марулево събраха десетки почитатели | StandartNews.com

Благоевградското село Марулево може да се окаже селището с най-много художници на глава от населението. В населеното място живеят 50-60 души, но от там са тръгнали по пътя на изобразителното изкуство редица творци. Община Благоевград организира обща изложба на художници, свързани със село Марулево. В експозицията със свои творби участват Антон Мавродиев, Албена Димитрова, Живко Янев, Жулиета Георгиева, Милена Илийчкова, Николай Китанов, Олег Китанов, Огнян Георгиев, Румяна Рилска и Спас Цветков.

Десетимата майстори на четката представиха 50 свои платна - живопис и графика. Официалното откриване на събитието бе в петък от 18:00 часа в двете зали на Общинска художествена галерия в града. Изложбата на художниците с корени от Марулево ще може да бъде разгледана до 4 май тази година. "Изложбата събра различни по стил художници, обединени не само от любовта си към изкуството, но и от с. Марулево. Тя съчетава в себе си пламенност, темпераментност, непокорен нрав, експресивност, колоритност и деликатност", сподели художникът Атанас Дафинов. Цените на изложените експонати са от 25 до 1200 лева. Сред тях са изящни колиета и брошки.

Три изложби ще зарадват благоевградчани

Община Благоевград организира „Пролетен фестивал на съвременно изкуство – Благоевград 2015" , който ще се проведе на 21 и 28 април. Фестът „Contemporary Art Spring Festival - Blagoevgrad 2015" включва три изложби – „The Left Eye/ Лявото око", „Стаички" и „Fly - To - Elephant / От муха до слон". Събитието ще стартира във вторник от 12.00 часа във фоайето на кметството. Ще Бъде открита Международната фотографска изложба „Лявото око". В нея участват наши автори и фотографи от Индия, Япония и Иран. По време на любопитен експеримент било установено, че дамите по-често снимат с лявото си око за разлика от мъжете, които използват дясното. Съвременната фотографска техника изисква да затворим едното си око, а с другото да подредим света в един правоъгълник за части от секундата. За части от секундата или за часове няколко жени застават зад камерите си, за да уловят женската енергия. Съкровени тайни, тъмни страхове, непогубена вяра, нежни емоции, мощни страсти и смели мечти намират място в рамката на визьора, подредени във фотографски разкази от фотоизложбата със заглавие „Лявото око". Тя ще може да бъде разгледана във фоайето на община Благоевград до 4 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай