10:21 ч.

13.12.13

1 мин.

1023

0

0

Художник подреди над 3000 кукери в арт инсталация

от Владимир Симеонов |

Художник подреди над 3000 кукери в арт инсталация
Снимка: commons.wikimedia.org

Благоевград. Разлог вече има повече от 3000 кукери, макар и само на рисунки. Традицията оживя изпод ръцете на художника и скулптора Асен Ботев. Той борави не само с четката, а изработи и 7 високи релефа на маскирани танцьори в кожи.


Всичките си творби пък подреди в арт инсталация в своето ателие. Посетителите трудно сдържат емоциите си при вида на хорото от чауши /б.а.-така наричат в Разлог кукерите/. Всичко това се случва броени дни преди международния кукерски карнавал „Старчевата". Любовта на местното население към кукерската традиция, към местния чауш, дава мотив на Асен Ботев да рисува и работи върху образа на кукерите, свързан с гоненето на злите духове. Художникът рисува всеки детайл от маската на чауша и създава неповторим емоционален образ. Неговата арт инсталация от релефи от глина и рисунки е показателна и за дълбоката връзка на местното население към този обичай.


Тази година Разлог спечели наградата „Селище - пазител на традициите" благодарение на кукерската традиция. А „Разложки чауш" бе регистриран и патентован като марка от община Разлог в патентното ведомство.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент