Художник подреди над 3000 кукери в арт инсталация

Художник подреди над 3000 кукери в арт инсталация | StandartNews.com

Благоевград. Разлог вече има повече от 3000 кукери, макар и само на рисунки. Традицията оживя изпод ръцете на художника и скулптора Асен Ботев. Той борави не само с четката, а изработи и 7 високи релефа на маскирани танцьори в кожи.

Всичките си творби пък подреди в арт инсталация в своето ателие. Посетителите трудно сдържат емоциите си при вида на хорото от чауши /б.а.-така наричат в Разлог кукерите/. Всичко това се случва броени дни преди международния кукерски карнавал „Старчевата". Любовта на местното население към кукерската традиция, към местния чауш, дава мотив на Асен Ботев да рисува и работи върху образа на кукерите, свързан с гоненето на злите духове. Художникът рисува всеки детайл от маската на чауша и създава неповторим емоционален образ. Неговата арт инсталация от релефи от глина и рисунки е показателна и за дълбоката връзка на местното население към този обичай.

Тази година Разлог спечели наградата „Селище - пазител на традициите" благодарение на кукерската традиция. А „Разложки чауш" бе регистриран и патентован като марка от община Разлог в патентното ведомство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай