Христо Гърбов, Васил Найденов и зазиданата икона идват във Видин

Христо Гърбов, Васил Найденов и зазиданата икона идват във Видин  | StandartNews.com

Видин. Започнаха проявите, посветени на духовния празник на Видин – Димитровден, съобщиха от общината в града. В понеделник видинчани изпълниха салона на драматичния театър, за да видят постановката на русенския театър „Министърът женкар" по Ст. Л. Костов.

В главната роля се представя комедийният актьор Христо Гърбов. На 26 октомври в града ще пее попзвездата Васил Найденов. Концертът му ще е една от най-големите изненади за гражданите, поднесени им от общината за празника.

Цяла седмица в катедралния храм „Свети Димитър" ще бъде изложена зазиданата 350-годишна икона на света Богородица от Лопушанския манастир. Архивисти от Видин и сръбския град Зайчар се събират на научна конферениця, посветена на развитието на стопанството и културата през 17 – 20 век в пограничния регион.

На тържествена сесия ще бъдат обявени новите почетни граждани на Видин. Званието получават писателят Владимир Зарев и местният краевед Христо Лишков – посмъртно.

Програмата на празника включи още и автомобилното рали „Вида" и математическо състезание, в което взеха участие ученици от Видин, страната, Румъния и Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай