18:15 ч.

14.07.16

2 мин.

839

1

0

Хотелиери: Проверките в Слънчев бряг трябва да са дискретни

от Стела Николова |

Хотелиери: Проверките в Слънчев бряг трябва да са дискретни
Снимка: Стандарт, архив

Хотелиерите в Слънчев бряг подкрепиха масираните проверки, но възроптаха срещу тяхната показност. По време на проведеното в четвъртък Общо събрание, те приеха декларация, която ще изпратят до министъра на туризма, министъра на финансите и МВР. В нея хотелиерите от Слънчев бряг изразяват своето категорично становище, че подкрепят мерките, предприети от държавните институции за затягане на контрола и дори призовават проверките да обхванат всички сфери и бизнеси в курорта. Те обаче не са съгласни с начина, по който се извършват.


"Нека мерките да не се превръщат в своеобразно представление за туристите", се казва в приетата декларация. "Съюзът на собствениците одобрява масираните проверки, но считаме, че не трябва да бъдат демонстративни и показни за гостите на комплекса. Не се противопоставяме на проверките като такива, дори считаме, че са малко закъснели. Но начинът, по който се извършват, следва да бъде дискретен и прецизиран. Демонстративността и афиширането им в разгара на летния сезон е лоша услуга за туристическия бизнес, защото създава предпоставки за отлив на туристи - особено на българи и това за съжаление вече е факт. И нещо много важно - нека обхватът на тези проверки да бъде в целия комплекс, да обхване всички търговски дружества, опериращи на територията на комплекса. Защото в момента се създава усещането, че се проверяват основно хотелите в източната част. Трябва отговорно да заявим, че не те са източник на средства от сивата икономика. Проблемът се крие на друго място и сме убедени, че всички вече сме наясно къде точно е той", коментира шефката на съюза Елена Иванова.


В декларацията хотелиерите изтъкват основните проблеми като липсата на рекламна стратегия за морския туризъм, недовършеният 4-лентов път към курорта, липсата на инфраструктурни проекти, временните незаконни обекти и липсата на кадри в туризма. Хотелиерите напомнят, че тези проблеми се поставят непрестанно, но държавата реагира бавно. Те настояват за спешна среща с министрите на финансите, туризма и МВР, на която отново проблемите да се поставят за решаване.


"Съюзът на собствениците работи по въпроса студентите по туризъм от Македония, Украйна, Беларус и Молдова да бъдат изпращани на стаж у нас през сезона. Ако проблемът с кадрите не бъде решен незабавно, рискуваме да затворим хотелите следващото лято, защото няма кой да обслужва гостите", коментира още Елена Иванова.


По време на събранието Съюзът на собствениците в Слънчев бряг реши да промени името на сдружението и то вече ще се казва Български Черноморски туристически съюз. Целта е да се разшири обхватът му и то да обедини Северното и Южното Черноморие, както и да привлече нови членове, собственици на обекти, в които се осъществяват туристическа дейност. "Имаме амбицията да станем едно ново сдружение от най-южната до най-северната точка на Черноморието", коментира Елена Иванова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:20 · 14.07.2016
цялото чeрномориe e заразeно с фeкалии и колибактeрии
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент