Хлапета правят слънчеви часовници

Хлапета правят слънчеви часовници | StandartNews.com

Хлапета от Кюстендил се учат да правят слънчеви часовници. В навечерието на празника „Кюстендилска пролет" детската работилница в местния Регионален исторически музей дава възможност на децата да се запознаят с начините на измерване на времето от древността до наши дни.

В музея се съхранява календар от преди 6 хиляди години, изобразен върху основата на глинен модел на пещ. Смята се, че в Европа няма по-стара календарна система, която показва дните в един лунен месец и месеците в една слънчева година. В музейните фондове се пази и античен постамент за слънчев часовник, станал причина в центъра на града
да бъде изграден и поставен модел на самия часовник.

Празникът „Кюстендилска пролет" е продължение на запазената от древността традиция да се посрещат първите пролетни слънчеви лъчи на най-високото място над града заради вярването, че пролетта настъпва първо на хълма Хисарлъка и след това слиза към града.

Цикличната повтаряемост на пролет, лято, есен и зима, на ден и нощ води до необходимостта от измерване на времето и отбелязване на промените в него, което е довело до появата на първите календари, обясниха експертите от музея, решили да предадат това познание на децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай