Хлапета правят хляб от времето на Флинстоун

Хлапета правят хляб от времето на Флинстоун | StandartNews.com

Рядката възможност сами да направят хляб по технологията от времето на Флинстоун имат децата в Кюстендил. Редовната месечна музейна работилница за деца е посветена на пътя на хляба в древността. Темата е избрана заради традиционния празник „Панагия – Въздигане на хляба" който събира кюстендилци и гости на града на Голяма Богородица.

От 18 до 21 август в детския кът в музея гостите му научават как се е произвеждал хляб през каменната ера. Според специалистите първите сведения за приготвянето на хляб датират от шесто хилядолетие пр. Хр. – новокаменна епоха. При археологически проучвания, включително и на територията на Кюстендилски регион, са открити каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. То се е съхранявало в специални глинени съдове – хранилища. Вероятно, първите хлебни изделия са се приготвяли от едро смляно брашно и вода, и са се пекли върху нагорещени камъни. Затова и първите пити са били доста тънки. На децата в работилницата се показва начинът на приготвяне на хляба от засяването на зърното до изпичането на тестото. Те имат възможност да мелят с хромел, да месят и пекат хляб, както и да изработват модели на оригинални експонати от новокаменната и каменно-медната епохи, свързани с хлебарството – модели на пещ, сърп от рог на елен, съд хранилище за зърно, крина, хаван и други предмети, които може да се видят в музея.

Заниманието се оказва изключително интересно за хлапетата. Момиченца и момченца от организирано включила се в работилницата група от детска градина омесили и опекли 44 питки, а бъдеща петокласница така здраво въртяла хромела, че успяла да си приготви цели 200 гр. брашно, кетосмята да направи на хляб, но у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай