Хиляди срещу монополите в Пазарджик

Протестиращи окачиха на вратовете си електромери

Хиляди срещу монополите в Пазарджик | StandartNews.com

Пазарджик. Протестът в Пазарджик срещу монополите в електроразпределението тръгна от парк-остров "Свобода". Над 2 хиляди души се включиха в мирното шествие. Сред тях имаше и много протестиращи с окачени на вратовете си електромери.

Недоволните минаха по пешеходния мост на острова, през моста на Лютата по бул. "Мария Луиза", като следващата улица от маршрута - ул. "Цар Шишман", не успя да побере по цялата си дължина мирното шествие. Когато първите редици стигнаха до сградата на общината, краят й още завиваше по бул. "Мария Луиза".

В момента протестиращите провеждат митинг на Тортата. Те скандират "Мафия", "Монополите - вън". На мегафон бяха прочетени исканията им.

Полицейското присъствие е особено осезателно. До момента няма инциденти. Организаторите приканиха всички да спазват обществения ред и да не предизвикват конфронтации. Молба беше отправена и към представители на политически партии, които носеха знамената на партиите си, да ги свият и да оставят само трибагреника, защото протестът е граждански. 

Поклониха се пред Левски

От площад "Възраждане" протестиращите се отправиха пред паметника на Левски, където с едноминутно мълчание се преклониха пред подвига на Апостола и геройски загиналите за свободата на България. Преди това на Тортата те пяха "Боят настана", Показваха завишените си сметки, разказваха как сметките на родителите им за ток надвишават пенсиите им. Разказите пред мегафоните бяха съпроводени от продължителни скандирания "Мафия", "Долу EVN – да го погребем!". Организаторите на митинга с помощта на полицаи успяха да избутат от сцената пиян мъж – това беше единственият инцидент по време на митинга, който беше сериозно охраняван. Митингът в Пазарджик е внушителен. Това е първият митинг от 90-те години насам, който събира толкова много хора – близо 3 хиляди души излязоха на протеста. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай