Хиляди празнуваха Деня на чешмата

Хиляди празнуваха Деня на чешмата | StandartNews.com

За пета поредна година хиляди жители на община Сатовча отбелязаха Деня на чешмата и семейството. Повечето честваха събитието не само в събота, но и в неделя, като излязоха сред природата, за да се почерпят и повеселят.

Над 900 чешми и обособени кътове за отдих са построени в региона. Традиция тук е в летния период да се организират срещи на чист въздух и студена вода от близки и приятели, по предложение на кмета на общината Арбен Мименов. Общинския съвет преди време със свое решение определи първата събота на месец юли за Ден на чешмата и семейството.

„С този празник запазване добрата традиция, добрите взаимоотношения и сбирките, които сплотяват хората и семействата, докосваме се до красивата природа в общината ни. Направихме специална брошура за празничния ден. Радващо е, че все повече са тези, които уважават тази инициатива", сподели общинският управник.

Община Сатовча кандидатства за „Книгата на рекордите Гинес" със своите над 900 чешми. Те отдавна са преброени в присъствието на нотариус. Предстои обаче това да направи и съдия. Ще се изготвят констативни протоколи, които ще се изпратят в централата на Гинес в Лондон. Тук се градят чешми, за да остане знак за даден род или човек, обясняват местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай