Хайдутин срещу каубой на стрелбището

Хайдутин срещу каубой на стрелбището | StandartNews.com

Старинни оръжия и шапки с пера на турнира в Добрич

Еничар, кюре и руски казаци целиха мишени за медали

В истински празник за Добрич се превърна вторият национален турнир по стрелба с преднопълнещо оръжие. Той бе организиран от добричкия военноисторически клуб "46-и пехотен полк". Над 40 участници от София, Етрополе, Плевен, Русе, Шумен, Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Добрич и други български градове се събраха на стрелбище "Рекар".
Едно от условията към участниците бе да бъдат облечени в униформи и носии от периода, с оръжието от който ще стрелят. Това на практика събра в залата на стрелбището рамо до рамо стрелец от австро-унгарския Егерски 10-и батальон, еничар от личната гвардия на падишаха, кюре и падре, каубой и трапери от Дивия запад, руски казаци, македонец, хайдути и четници. Състезанието се проведе в пет дисциплини, като всеки имаше право да участва в до три, а накрая най-добрите стрелци получиха и медали за точния си мерник с репликите на старинните оръжия. Стрелбата се провеждаше едновременно в 6 коридора. Стрелците бяха на разстояние 25 м от мишената и имаха право на по 5 изстрела. Сред колоритните образи бяха двамата католически свещеници - кюрето Петър Петров и неговият помощник - падре, от варненския клуб "Миноносец "Дръзки". Пред "Стандарт" Петров сподели, че той лично участва в

надпреварата
с капсулна пушка

"Рейнджър", която е била традиционна траперска пушка и пушката на Новия свят зад океана от средата на XVIII в. "Избрахме с колегата да бъдем облечени като католически свещеници, които са били час от Новия свят, а в онези години всички знаем, че кюрето и падрето в Дивия запад са били не по-лоши стрелци от траперите", сподели с усмивка Петров.
Интерес предизвика с костюма си и един от еничарите на султана - Върбан Минев от Велико Търново. Освен изключително атрактивното облекло, завършващо с характерната шапка за еничарските воини - висока и украсена с щраусови пера, Минев бе и с реплика на еничар от XIV в. - фитилна пушка, като сподели, че това са били първите пушки и са се ползвали на въоръжение в продължение на четири века. Той бе и с още един ценен екземпляр - аркебуза, която мнозина познават от геройствата на тримата мускетари и Д'Дартанян, но се оказва, че аркебузата още през XV в. е сменила фитилната пушка в турската армия, защото вече е имала механизъм за възпламеняване, а не се е правило на ръка от стрелеца. Постепенно аркебузата била доразработена и доста по-късно стигнала в Европа и до мускетарите на Краля Слънце, разказа любопитни подробности Минев. Сред атрактивните участници бе и домакинът - д-р Добрин Добрев - председател на добричкия военноисторически клуб. Той бе с униформа на австро-унгарски стрелец от Егерски 10-и батальон, участвали в Наполеоновите войни от началото на XIX в. Д-р Добрев стреля с кремъчни пистолет и пушка щуцер, за които сподели, че са с най-сложен механизъм за прицел, а назад във времето войниците са имали

норматив
от 2 изстрела

в минута. Македонските революционери и най-вече членовете на ВМРО бяха представени в лицето на Кирил Бързаков, който бе с македонска носия от Петричко. Впечатление несъмнено направиха и четиримата каубои от софийски уестърн клуб, като Венцислав Петев разкри, че те стрелят с капсулни револвери и пушки от средата на XIX в. Хайдутинът Николай Кунов се включи в надпреварата с кремъчен пистолет. Наред с мъжете сили мериха и дами, както и младежи. Най-младият участник бе 18-годишният студент Николай Сланев, който стреля с пушка крънка, била на въоръжение в руската армия. "Това е пушката, която е донесла свободата на България", сподели младежът, запалил се по историята на оръжията и вече от пет години член на добричкия военноисторически клуб. Той обаче скоро няма да е най-младият, защото вече шест месеца с клуба като кандидат-член живее и 14-годишният Никола. В униформа на кубански казак, Никола помагаше, тъй като все още не е пълнолетен и няма право да стреля. Сред участниците имаше и четници с униформи венгерки, както и хайдути с яморлуци, току слезли от Балкана.
Атрактивният турнир събра множество зрители в добричкото стрелбище. Надпреварата завърши вечерта. Домакините изненадаха своите гости, включили се през деня в състезанието, и със своята запазена марка фланкировка - бойно въртене на шашки. Шашките са традиционно кавказко хладно оръжие и е било прието на въоръжение в руската войска през 1834 г. Самата фланкировка всъщност представлява бойно въртене на хладното оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай