Хайдути и войници влизат в надпревара по стрелба с оръжия от 18-19 в.

Хайдути и войници влизат в надпревара по стрелба с оръжия от 18-19 в. | StandartNews.com

В съботния ден Добрич за втори път ще е домакин на Втория национален турнир по стрелба с предно пълнещо оръжие. Домакин и организатор на събитието, което ще започне в 13.00 часа в стрелбищен комплекс "Рекар", е Военно-историческия клуб "46-и пехотен добрички полк" – Добрич.

Тази година участие са заявили двойно повече желаещи от София, Етрополе, Плевен, Русе, Шумен, Варна, Велики Преслав, Велико Търново и други градове. За "Стандарт" ръководителят на добричкия клуб д-р Добрин Добрев сподели, че стрелбите в отделните дисциплини ще бъдат с оръжия, реплики на произвежданите през 18 и 19 век, когато зареждането е било отпред. Изискване за участие в надпреварата е и това всеки състезател да е облечен в униформа или носия от периода, в който е произвеждано оръжието, с което стреля. Очаква се на старта да има както хайдути, така и четници, а може би и заптиета.

Дисциплините, в които ще се надпреварват стрелците са пет - стрелба с кремъчен пистолет, кремъчна пушка, капсулен пистолет, капсулна пушка и капсулен револвер. Членове на добричкия клуб ще демонстрират и бойни умения с шашка - кавказко хладно оръжие, което много прилича на сабя и е било прието на въоръжение в руската войска през 1834.

За победителите във всяка дисциплина са предвидени златни, сребърни и бронзови медали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай