Харманли с подписка заради смрад от трупове на „синия език“

Харманли с подписка заради смрад от трупове на „синия език“ | StandartNews.com

Хасково. Жителите на Харманли стартираха подписка заради невероятна смрад и опасност от зарази от екарисажен камион, вероятно пълен с умрели животни от „син език".

Кола паркирал за през нощта в двора на местната ветеринарна служба, твърдят харманлийци. Те предполагат, че камионът е пълен с животински трупове от Кърджали. Според хората, камионът спира за нощувка на път за най-близкия екарисаж-този във Варна, пълен с мършата, прибрана от фермите в съседната на Хасково област, преди да прибере и труповете на животните от Хасковско и да продължи.

Освен това, местни фермери и ветеринари на частна практика сигнализираха, че колата на екарисажа е само една за двете области и не смогва за прибира труповете на животните измрели от син език. Затова има случаи, в които мършата престоява в стопанствата по 3-4 дни.

ОТ БАБХ твърдят обаче, че камионите са шест. От там обясниха, че освен предаден на екарисаж, има вариант мъртвия добитък да бъде и загробван след съгласуване с местния кмет. Фермерите обаче държали животинските трупове, защото само срещу бележка за предаването им на екарисаж ще получат държавно обезщетение.

Такъв е случаят и с две умрели животни в стопанство, разположено край Харманли. Във фермата от син език преболедували всички 80 глави добитък. Две животни починали. Болните овце са лекувани и наблюдавани от д-р Стефка Здравкова, шеф на Областната колегия в Хасково на Българския ветеринарен съюз.

В колегията вече имало сигнали, че на много места във фермите стопаните сами лекуват животните, без да сигнализират, че в стадото има "син език". До самолечението прибягвали от комерсиални подбуди. Това обаче може да е много опасно, тъй като на практика няма кой да контролира през карантинния период на антибиотика млякото на животното, а то е вредно за хората. Въпреки това вероятно отива в предавателните пунктове. При лекарски контрол предаването на млякото на животно на лекарства, би било забранено, разясни д-р Стефка Здравкова.

Няма опасност в регионите, където болестта върлува, да се пие мляко с антибиотици, тъй като при приемането на суровината мандрите са задължени да я проверяват, обясняват от БАБХ. Ветеринарите обаче контрират с тезата, че много от пунктовете за мляко прибират на юнашко доверие от редовните си клиенти суровината и е твърде вероятно да има пропуски при контрола.

За да не лъсне далаверата стопаните пък изхвърляли мъртвите си животни по дерета и на незаконни сметища. Това от своя страна също е цъкаща екобомба, особено при високите температури напоследък. От подобни действия има опасност да плъзнат зарази и по животни, и по хора, предупреди д-р Здравкова.

По последни данни на БАБХ само за седмица от син език в Хасковски регион са евтаназирани 90 животни със „син език", в национален мащаб - 700. Огнища има в 17 области на страната, засегнати са животните в 263 ферми на територията на 185 населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай